Strona główna arrow Czytelnia arrow Żyj zdrowo arrow Oliwa z oliwek
Musisz tego posłuchać
Strona główna
Aktualności
Skrzynka intencji
Forum Duchowej Pomocy
Nasze świadectwa
Czytelnia
Galeria Sola Fide
Polecane strony
Sola Gratia
Napisz do nas
Multimedia
Zaloguj Się Wyszukaj Jeśli chcesz taki serwis
Często czytane:
Gościmy
Aktualnie jest 4 gości online
Licznik odwiedzin
odwiedzających: 2203338
Oliwa z oliwek PDF Drukuj E-mail
Jednym z praktycznych zaleceń dietetycznych z czasów biblijnych jest spożywanie oliwy z oliwek. Współczesne badania naukowe jednoznacznie pokazują, że częste używanie oliwy z oliwek pomaga w obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób przewlekłych, np. choroby serca, nowotwory, wylew krwi do mózgu czy nadciśnienie.

Choć Pismo Święte zostało spisane w starożytności (w okresie od około XV wieku p.n.e. aż do końca I wieku n.e.), oprócz wielu niezwykle interesujących przepowiedni dotyczących zarówno starożytnego, jak i współczesnego Kościoła Bożego, historii patriarchów, proroków, królów izraelskich, apostołów i samego Jezusa — zawiera wiele różnego rodzaju praktycznych porad życiowych.

Wśród najciekawszych biblijnych koncepcji znalazła się sugestia używania pokarmu w celach medycznych. Na przykład w Księdze Ezechiela można znaleźć następujące słowa: „Na obu brzegach potoku będą rosły różne drzewa owocowe (…). Owoc ich jest na pokarm, a liście ich na lekarstwo”1.

            Jednym z praktycznych zaleceń dietetycznych Biblii jest spożywanie oliwy z oliwek. Na przykład w Księdze Powtórzonego Prawa oliwa ta określona jest jako jedno z błogosławieństw dla ludu Bożego: „Będziesz więc przestrzegał przykazań Pana, Boga twego (...) gdyż Pan, Bóg twój, wprowadza cię do ziemi pięknej (...) do ziemi pszenicy, jęczmienia, winnej latorośli, drzewa figowego i drzewa granatu, do ziemi drzewa oliwnego, oliwy i miodu”2. Oliwa z oliwek wspomniana jest także w innych miejscach Pisma Świętego. Niektóre z tych wzmianek mówią o używaniu jej w lampach oliwnych, a inne — do przygotowywania pożywienia. „Manna zaś była jak ziarno kolendra (...). Ludzie rozchodzili się i zbierali ją, i mielili w żarnach albo tłukli w moździerzach, i gotowali w garnkach, i robili z niej placki, smak jej zaś był jak smak placka na oliwie3. 

            Współczesne badania naukowe jednoznacznie pokazują, że częste używanie oliwy z oliwek pomaga w obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak, wylew krwi do mózgu, czy nadciśnienie.

Przykładem niech będzie wynik badań opublikowany w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Archives of Internal Medicine”, który pokazuje, że oliwa z oliwek jest bardzo efektywnym lekarstwem na nadciśnienie. Pacjenci, którzy wzięli udział w opisanym eksperymencie, zostali podzieleni na dwie grupy. Jednej grupie polecono dodanie do diety oliwy z oliwek, a drugiej — dodanie takiej samej ilości oleju ze słonecznika. Dla mężczyzn wskazane było spożycie czterech łyżek, a dla kobiet trzech łyżek jednego bądź drugiego rodzaju oleju w zależności od grupy, w której się znaleźli. Po sześciu miesiącach okazało się, że ośmiu z jedenastu pacjentów, którzy spożywali oliwę z oliwek, nie potrzebowało już zażywać lekarstw na nadciśnienie. Natomiast każdy z pacjentów, którzy spożywali olej ze słonecznika, dalej musiał zażywać lekarstwa.

            W innym badaniu oszacowano, czy spożywanie oliwy z oliwek ma wpływ na nagłe wystąpienie choroby wieńcowej. Wyniki badania pokazały, że osoby które używały wyłącznie oliwy z oliwek, miały o 47 proc. mniejsze ryzyko zachorowania w porównaniu z tymi, które nigdy nie używały oliwy z oliwek. Naukowcy, którzy przeprowadzili to badanie, stwierdzili, że „wyłącznie użycie oliwy z oliwek w przygotowaniu pożywienia oferuje znaczącą ochronę przed chorobą wieńcową, niezależnie od wielu innych czynników klinicznych, stylu życia itd”.

            Współczesne badania wskazują również, że oliwa z oliwek może pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Jedno z takich badań przeprowadzono na Wyspach Kanaryjskich. Wzięło w nim udział 755 kobiet. Wyniki pokazały, że kobiety, które spożywały największą ilość oliwy z oliwek, miały o 48 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z kobietami spożywającymi najmniejszą ilość oleju z oliwek. W innym badaniu, przeprowadzonym we Włoszech i w Szwajcarii, naukowcy oszacowali wpływ spożycia oliwy z oliwek na raka okrężnicy (jelita grubego) i odbytnicy. Tym razem badacze zainteresowani byli wpływem oliwy z oliwek użytej do smażenia produktów. Z innych badań wiadomo, że w olejach i tłuszczach podgrzewanych do wysokiej temperatury wytwarzają się związki rakotwórcze. W tym badaniu brały udział 1394 osoby chore na raka okrężnicy, 886 chorych na raka odbytnicy i 4765 osób bez raka. Wyniki wskazały, że użycie oliwy z oliwek obniżyło ryzyko zachorowania na raka o 11 proc. Dzięki temu i innym badaniom naukowcy odkryli, że użycie oliwy z oliwek do smażenia obniża ryzyko tworzenia się związków rakotwórczych.

            Na bazie najnowszych dowodów na konferencji naukowej poświęconej wpływowi oliwy z oliwek na zdrowie człowieka, zorganizowanej w mieście Cordoba w Hiszpanii przez fundację Centro de Excelencia sobre Aceite de Oliva y Salud, stwierdzono, że „użycie oliwy z oliwek obniża ryzyko zachorowania na choroby krążenia, prawdopodobnie broni przed związanym z wiekiem spadkiem możliwości poznawczych i chorobą Alzheimera, jest powiązane ze zdrowszym starzeniem się i długowiecznością”. W tym samym dokumencie znajdujemy następujący fragment: „Ochronny wpływ oliwy z oliwek jest najistotniejszy w pierwszej dekadzie życia, co sugeruje, że użycie oliwy z oliwek powinno wdrożyć się w życie przed okresem pokwitania i powinno się jej używać przez pozostałą część życia”. Te zalecenia są zgodne z zaleceniami komisji doradczej American Heart Association, która stwierdziła, że „dieta bogata w tłuszcz jednonienasycony [oliwa z oliwek zawiera ten tłuszcz — przyp. RP], w porównaniu z dietą bogatą w węglowodany, polepsza kontrolę cukru we krwi u osób z cukrzycą, które utrzymują wagę ciała na jednym poziomie. Osoby z podwyższonymi wskaźnikami trójglicerydów lub insuliny również czerpią korzyści z diety bogatej w tłuszcze jednonienasycone”.

W większości krajów świata najczęściej spożywane oleje należą do grupy omega-6. Oleje słonecznikowy czy sojowy są przykładami olejów z tej grupy. Niestety, oleje z grupy omega-6 spożywane w postaci olejów rafinowanych zwiększają ryzyko niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby krążenia, rak czy nawet osteoporoza. Badanie opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition”, przeprowadzone w Hiszpanii, pokazało, że ludzie spożywający największą ilość olejów z grupy omega-6 mieli trzy razy większe ryzyko złamań wskutek osteoporozy w porównaniu z osobami z najniższym spożyciem tych olejów. To samo badanie ujawniło, że osoby, które miały największy współczynnik spożycia oliwy z oliwek w stosunku do omega-6, miały ryzyko złamań o 80 proc. mniejsze.

Inne badanie przeprowadzone w Grecji dowiodło, że osoby z największym długoterminowym spożyciem oliwy z oliwek (spożycie prawie każdego dnia w przeciągu całego życia) miały o cztery razy mniejsze ryzyko zachorowania na reumatyzm w porównaniu z osobami, które spożywały oliwę z oliwek przeciętnie tylko około sześciu razy na miesiąc. Ci sami naukowcy wykazali, że zwiększenie spożycia oliwy z oliwek do dwóch razy na tydzień, o połowę zmniejszyło ryzyko wystąpienia reumatyzmu.

Najnowsze badania naukowe potwierdzają mądrość starożytnych zaleceń biblijnych. Na bazie najnowszych badań można stwierdzić, że używanie oliwy z oliwek w miejsce innych olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych obniża ryzyko zachorowania na najbardziej znane choroby przewlekłe. Dlatego właśnie użycie oliwy z oliwek na surowo, w gotowaniu i smażeniu zgodne jest z najnowszymi zaleceniami zdrowotnymi. W wielu krajach dostępne są na rynku różne rodzaje oliwy z oliwek. Należą do nich między innymi: extra virgin, virgin, 100% pure, olive oil light, olive pomace oil i inne. Należy zwrócić uwagę, aby kupować tylko oliwę z oliwek extra virgin cold pressed (tłoczoną na zimno). Ta forma oliwy z oliwek zawiera wszystkie składniki, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Roman Pawlak

 

1 Ez 47,12. 2 Pwt 8,6-9. 3 Lb 11,7-8.

 

[Dr Roman Pawlak jest wykładowcą dietetyki i odżywiania na East Carolina University w USA, autorem wielu publikacji naukowych i współautorem książki Matka wegetarianka i jej dziecko. Tłumaczenie Agnieszka Flakus].
Nowości
Pomyśl, że...
listek.jpg
Kto sieje skąpo, skąpo też żąć będzie, a kto sieje obficie, obficie też żąć będzie - 2 Kor 9,6
Sonda
Jak często otrzymujesz odpowiedź na swoje modlitwy?
  
Czy Bóg jest drobiazgowy w oczekiwaniach wobec człowieka?
  
Webdesign Go3.pl